Zainab te gast bij inhuldiging

Zainab Makhlouf, pills coördinator van hardloop- en wandelcursussen van Be Interactive binnen Vrouw en Vaart, werd vier weken voor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander gebeld met de vraag of zij het leuk vond om bij de inhuldiging aanwezig te zijn. “Jazeker!” Twee weken later kreeg zij de officiële uitnodiging. Zij kijkt terug op een indrukwekkende dag met hoogtepunten en een dieptepunt.

[nggallery id=1]

Helemaal zeker is ze niet van het antwoord op de vraag waarom juist zij werd uitgenodigd voor de inhuldiging. Natuurlijk ontving Be Interactive eerder al het Appeltje van Oranje. Toen ontmoette Zainab de toen nog Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. En ook bij het tienjarig jubileum van het Oranjefonds vond een ontmoeting plaats. Mogelijk kwam daarom haar naam naar boven voor de inhuldiging.

Hoe het ook zij, als genodigde werd Zainab samen met alle andere genodigden uit Noord-Holland in alle vroegte op 30 april op het Provinciehuis in Haarlem verwacht. Vervolgens was er onder politiebegeleiding vervoer per bus verzorgd naar de Passenger Terminal Amsterdam waar alle genodigden uit binnen- en buitenland zich verzamelden. Onderweg maakte zij kennis met andere genodigden die ieder hun eigen verhaal hadden. Zo waren er koningsgezinde mensen die zelf een brief hadden gestuurd met verzoek tot uitnodiging. Er was iemand die haar kind had vernoemd naar Koninklijke Hoogheden. Maar ook iemand die had aangegeven nog nooit iets bijzonders te hebben meegemaakt en dat graag een keer zou willen.

Aangekomen in de Passenger Terminal Amsterdam werden de gasten verwend met een heerlijk ontbijt. Overal hingen televisieschermen zodat niemand iets hoefde te missen van hetgeen zich buiten afspeelde. Maar het was vooral de prachtige setting binnen met de vele bloemstukken die grote indruk op Zainab maakte. Ook de entree van de hooggeplaatste gasten als ministers en Koninklijke Hoogheden uit het buitenland was indrukwekkend.

“Toen was het tijd om weer naar de bussen te gaan voor het vervoer naar de Nieuwe Kerk. Iedereen had een plattegrond met informatie over de juiste bussen en zitplaatsen in de kerk. Alles was geweldig geregeld en we gingen op weg. Ik verwachtte langs de afgezette route allemaal mensen te zien, maar het was juist heel rustig en stil. Dat maakte ook een bijzondere indruk.

In de Nieuwe Kerk aangekomen, bleek dat ik een fantastische plaats had met uitzicht op zowel de troon als de prinsessen. Eerste mochten de burgers plaatsnemen, vervolgens kwamen de hooggeplaatste gasten binnen. Voor mij namen de oud-ministers plaats. Ik vond het geweldig! Ik hoorde opeens hardop zeggen: “Dame, dame, wat vind je ervan om met mij op de foto te gaan?” Het bleek Herman van Veen te zijn! Hij vroeg hetzelfde aan een dame in klederdracht uit Staphorst. Samen gingen we op de foto waarbij Herman luid commentaar gaf: “Mensen kijk, dit is nou politiek.”

Op die manier kwam ik ook in gesprek met de dame uit Staphorst. Zij vermoedde dat ik Staphorst niet kende. Maar laat ik nu net uit de jaren 70 op school mijn eerste moeilijke woord hebben onthouden: Staphorster Stipwerk Verf. En zo zag en ontmoette ik nog meer mensen. Voor het eerst zag ik bijvoorbeeld ook Geert Wilders in levende lijve. Toen hij mijn kant opkeek, knikte ik naar hem maar hij knikte niet terug. Naast de Oranjes vond ik de koningin van Marokko een geweldige verschijning. Achteraf hoorde ik dat zij werd vergeleken met prinses Fiona (tekenfilm Shrek). Toevallig is zij mijn favoriete prinses uit de prinsessen reeks. ”

Zainab vertelt bevlogen en rustig al haar ervaringen alsof zij de dag opnieuw beleeft. Zo vertelt ze ook over vervelende ervaring. Eerder op dag had ze op verzoek van een andere gast foto’s gemaakt met het toestel van de gast. Deze was het toestel echter kwijtgeraakt. Toen ze elkaar opnieuw ontmoetten in de Nieuwe Kerk gaf de gast aan dat Zainab de laatste was die de camera had gehad. Dat bracht een naar gevoel met zich mee en zette de dag voor een moment in een ander daglicht. Gelukkig werd het incident uitgesproken maar de indruk was gevestigd.

Na afloop van de plechtigheid liepen de gasten en hoogheden allemaal langs de plek van Zainab naar buiten. Daarna mochten de burgers nog rondkijken en foto’s nemen in de Nieuwe Kerk en werd het weer tijd om onder escorte weer terug te gaan naar de Passenger Terminal Amsterdam voor een hapje en drankje en om samen de indrukken uit te wisselen.

Er waren veel mooie momenten geweest deze dag. Vooral de bloemenpracht heeft een diepe indruk op Zainab gemaakt. “Het mooiste moment van de dag was toch de ontmoeting met een andere genodigde in de bus. Ik was zomaar even in gedachten even bij mijn overleden vader toen ik de bus instapte. De gedachte was er ineens en gaf het gevoel dat hij bij mij was. De andere genodigde bood mij koekjes aan in de bus, precies de favoriete koekjes van mijn vader!”

Over Zainab en Vrouw en Vaart
Vijf jaar geleden kwam Zainab voor het eerst in contact met Vrouw en Vaart. Samen met andere Marokkaanse vrouwen verzorgde zij het project Leeskracht tijdens de kinderopvang in Vrouw en Vaart. Hier ontmoette zij een trainster van Be Interactive.

Ik wilde altijd al hardlopen, niet zomaar maar echt heel erg graag. Ik dacht dat wanneer ik zou kunnen hardlopen, ik de wereld aan zou kunnen. Maar ik zag nergens Marokkaanse vrouwen hardlopen en durfde het dan ook niet. Op een dag zag ik in Geuzenveld twee Marokkaanse vrouwen met jilebbas en hardloopschoenen. Ik ging er direct op af en vroeg of zij gesport hadden. Ja, wij hebben hardgelopen! De vrouwen vroegen mij om voortaan mee te lopen in het kader van een project in de buurt, mogelijk gemaakt door het stadsdeel, de Atletiek Unie en Nike. Er deden wel meer dan 40 vrouwen mee waarvan ongeveer de helft Marokkaans, de andere helft Turks.

Toen het project eindigde wilden de vrouwen verder. Er werd samen met het stadsdeel nagedacht over de vorm. Zo werd besloten om de Stichting Vrouwen in Beweging op te zetten, echter Nike wilde liever een Engelstalige naam. In 2007 werd dat Be-Interactive. Zainab volgde de cursus docent looptrainster van de Atletiek Unie en werd trainster. Later werd zij Algemeen Directeur van Be Interactive maar wilde vooral hardlopen, samen met andere vrouwen. Daarom werd ze coördinator.

Na twee jaar stopte de financiering vanuit Nike en werd Be Interactive nog gefinancierd vanuit Koers Nieuw-West en het stadsdeel Nieuw-West. Uiteindelijk is Be Interactive onderdeel van Vrouw en Vaart geworden. Zainab werkt nu twee jaar bij Vrouw en Vaart en is voor 24 uur per week actief als trainer/ coördinator van de wandel- en hardloopcursussen. Daarnaast organiseert zij 4 wandelevenementen per jaar. Het eerstvolgende wandelevenement is in juni waaraan 60 tot 70 vrouwen deelnemen.

Voor vrouwen zoals Zainab kan het lastig zijn om te beginnen met sporten. Zo kreeg ook Zainab opmerkingen over het sporten van familie en vrienden. Toch lijkt iedereen inmiddels geaccepteerd te hebben dat Zainab haar droom leeft. Ze heeft net als in haar werkomgeving ook in haar familie en vriendenkring mensen  weten te inspireren om te gaan sporten. Zelf heeft ze een nieuw doel voor ogen: voor haar 50e wil zij de marathon van Athene lopen. En dat gaat me lukken!